"Είναι εκπληκτικό τί ανόητα πράγματα μπορεί κανείς να πιστεύει προσωρινά, αν σκέφτεται για πολύ μόνος του, ιδίως στην οικονομική επιστήμη". John Maynard Keynes (1936, The General Theory).

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αγωγή (& καταγγελία στην Ευρ. Επιτροπή) κατά του Υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα Ηράκλειτος ΙΙ

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 κατέθεσα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή κατά του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τμήμα της εγκεκριμένης χρηματοδότησης της έρευνάς μου «Δίκτυα ανταλλαγής & παράλληλα νομίσματα: Θεωρητικές προσεγγίσεις και το παράδειγμα της Ελλάδας», ζητώντας το ποσό που αρνούνται να μου καταβάλουν από 1-6-2009 και μέχρι τον Αύγουστο 2010, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ της υποτροφίας από το πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ – Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας». Έχει προηγηθεί έγγραφη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα.

Η ιστορία έχει ως εξής: το Μάρτιο του 2009 υπεβλήθη η πρόταση...


για χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα «Ηράκλειτος ΙΙ» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν να καθυστερήσει μερικούς μήνες, αλλά τελικά άργησε 1,5 χρόνο. Τα αποτελέσματα βγήκαν τμηματικά το φθινόπωρο και χειμώνα 2010 (!!) και τα επίσημα αποτελέσματα την 13-1-2011!!!

Το πιο ενδιαφέρον βέβαια ήταν όχι τόσο η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων αλλά η απόφαση του τότε Υφυπουργού κ. Ι.Πανάρετου να ορίσει ότι η έναρξη χρηματοδότησης των έργων θα ξεκινούσε από 1η Σεπτεμβρίου 2010 και όχι από το Μάιο 2009 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί στην προκήρυξη. Στην πραγματικότητα, αυτή η απόφαση ήταν μια εξυπηρέτηση στους υποψήφιους διδάκτορες που αδίκως ή δικαίως (δηλ. επειδή δεν είχαν οικονομική δυνατότητα ή δεν είχαν δυνατότητα να δανειστούν) είχαν καθυστερήσει την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν υποβάλει για τη χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή όμως όσοι φοιτητές είχαν εργαστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν υποβάλει (αφού αν εγκρινόταν η υποτροφία τους, θα έπρεπε να υποβάλουν παραδοτέα, δηλ. αναφορές, εκθέσεις κλπ για να λάβουν τη χρηματοδότηση) βρέθηκαν σε κενό… δικαίου και χρηματοδότησης, αφού το Υπουργείο αρνείται (χωρίς καμία αιτιολογία!) ότι δικαιούνται να λάβουν τη χρηματοδότηση για την ερευνητική εργασία που έχουν κάνει από τον Μάιο 2009.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο καθυστέρησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χωρίς να ανακοινώσει απαλλαγή των ερευνητών φοιτητών από τα καθήκοντά τους, δηλαδή οι φοιτητές ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση που (δεν) ελάμβαναν, έπρεπε να τηρούν τα ερευνητικά χρονοδιαγράμματα!!!

Σε ατέλειωτες τηλεφωνικές συζητήσεις με διαφόρους και διάφορες υπευθύνους και υπεύθυνες του Υπουργείου, δεν ελάμβανα καμία συγκεκριμένη απάντηση και τελικά σε αλληλογραφία με το Υπουργείο, απλώς απάντησαν αρνητικά χωρίς να αιτιολογήσουν την άρνησή τους αυτή.

Εκτός του ότι δεν μου απέμεινε παρά η επίσημη οδός για να διαμαρτυρηθώ και να ζητήσω ουσιαστικά τα… δεδουλευμένα μου, μου έχουν μείνει και τρεις απορίες:
Α) Γιατί τιμωρούνται όσοι και όσες εργάστηκαν κανονικά και τηρώντας τις υποχρεώσεις τους 2,5 χρόνια τώρα,
Β) Που θα πάνε τα χρήματα που μου αρνούνται, αν δεν μου τα δώσουν τελικά;
Γ) Ποιος διαχειρίζεται 3 χρόνια τώρα αυτά τα κονδύλια, σε ποιους λογαριασμούς βρίσκονται και ποιος εισπράττει τους σχετικούς τόκους από δημόσιο (ελληνικό και ευρωπαϊκό) χρήμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου