"Είναι εκπληκτικό τί ανόητα πράγματα μπορεί κανείς να πιστεύει προσωρινά, αν σκέφτεται για πολύ μόνος του, ιδίως στην οικονομική επιστήμη". John Maynard Keynes (1936, The General Theory).

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το δεύτερο άρθρο...

...που δημοσιεύσαμε έχει τίτλο

ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ: ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εργασία ανήκει σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά σε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση κάποιου επίσημου νομίσματος. Τα σχήματα που ερευνώνται ποικίλλουν από παράλληλα νομίσματα μέχρι χαριστικά παζάρια και από ειδικευμένα δίκτυα ανταλλαγής σε επιχειρήσεις που δέχονται χρησιμοποιημένα εισιτήρια μαζικών μέσων μεταφοράς ως μερική πληρωμή από τους πελάτες τους. Η ανταλλαγή και τα παζάρια συχνά λαμβάνουν χώρα μέσω πανηγυριών και γιορτών, μερικά από τα οποία έχουν ήδη γίνει διάσημα και προσελκύουν εκατοντάδες ανθρώπους, μολονότι τα περισσότερα από τα σχήματα είναι προέκυψαν πρόσφατα και ακόμη εξελίσσονται.

Αντικείμενο, λοιπόν, της εργασίας είναι:
α) Να παρουσιάσει τα θεωρητικά ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και που το ερευνητικό πρόγραμμα επιχειρεί να αντιμετωπίσει και
β) Να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από το πρώτο, ποιοτικό, στάδιο της έρευνας πεδίου, που ίσως μας διαφωτίσει, πώς το περιβάλλον ως ιδέα και κίνητρο οδηγεί τους ανθρώπους να εφευρίσκουν νέους τρόπους συναλλαγών.

Λέξεις-κλειδιά: δίκτυα ανταλλαγής, χαριστικά παζάρια, παράλληλα νομίσματα, περιβάλλον, "εκ των κάτω" θεωρία.
JEL: E49, P49

Ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο
http://innovation.univ-littoral.fr/wp-content/uploads/2010/09/sotiropoulou.pdf

ή στη στήλη με τους συνδέσμους, στην αριστερή πλευρά του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου