"Είναι εκπληκτικό τί ανόητα πράγματα μπορεί κανείς να πιστεύει προσωρινά, αν σκέφτεται για πολύ μόνος του, ιδίως στην οικονομική επιστήμη". John Maynard Keynes (1936, The General Theory).

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πώς η περιβαλλοντική ευαισθησία μπορεί να είναι πρακτική και διασκεδαστική, προβληματίζοντας τους οικονομολόγους...

Ένα από τα άρθρα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Innovation Economics είναι η ανανεωμένη και κατά πολλά διορθωμένη και (θέλω να ελπίζω)βελτιωμένη εκδοχή της εργασίας που είχα ετοιμάσει πριν ένα έτος για το Συνέδριο "Environment, Innovation and Sustainable Development".
Μπορείτε να τη διαβάσετε όλόκληρη στα Αγγλικά στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.cairn.info/revue-journal-of-innovation-economics-2011-2-page-89.htm#resume
(αντιγράφετε το σύνδεσμο ή ανοίγετε το σύνδεσμο από την αριστερή στήλη του ιστολογίου).

Ακολουθεί η περίληψη στα ελληνικά:

Πώς η περιβαλλοντική ευαισθησία μπορεί να είναι πρακτική και διασκεδαστική, προβληματίζοντας τους οικονομολόγους: Δίκτυα ανταλλαγής, παράλληλα νομίσματα και χαριστικά παζάρια στην Ελλάδα


Η παρούσα εργασία είναι μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος σε εξέλιξη, που μελετά την οικονομική δραστηριότητα χωρίς τη χρήση κανενός επισήμου νομίσματος στην Ελλάδα. Τα μελετώμενα σχήματα ποικίλλουν από παράλληλα νομίσματα σε χαριστικά παζάρια και από ειδικευμένα δίκτυα ανταλλαγής σε επιχειρήσεις που δέχονται χρησιμοποιημένα εισιτήρια μαζικών συγκοινωνιών ως μερική πληρωμή από τους πελάτες τους. Ανταλλαγές και παζάρια συχνά λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια πανηγύρεων και γιορτών, μερικές από τις οποίες έχουν γίνει ήδη διάσημες και προσελκύουν εκατοντάδες ανθρώπους, αν και τα περισσότερα σχήματα είναι αρκετά πρόσφατα και ακόμη αναπτύσσονται. Το αντικείμενο της εργασίας είναι επομένως: α) να παρουσιάσει τα σχετικά με το περιβάλλον θεωρητικά θέματα, που η έρευνα αποσκοπεί στο να πραγματευθε και β) να παρουσιάσει τα ευρήματα της πρώτης (ποιοτικής) φάσης της έρευνας πεδίου που μπορεί να μας διαφωτίσουν στο πώς το περιβάλλον ως ιδέα και κίνητρο οδηγεί τους ανθρώπους να εφευρίσκουν νέους τρόπους συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου